Αρθρο απο το capital.gr
Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας
Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για όσους θέλουν να αποκτήσουν μια αντικειμενική εικόνα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αλλά και τις ιδιότητες, την χρησιμότητα και την αξία των διάφορων ορυκτών.
Επίσης για κάθε ορυκτό υπάρχουν στοιχεία για την παγκόσμια ζήτηση και παραγωγή και τα μερίδια κάθε μεγάλης παραγωγού χώρας.
Από την εισαγωγή του βιβλίου
"Η χώρα μας, σε σχέση με πολλές άλλες ανάλογης έκτασης, θεωρείται πολύ προνομιούχα για τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει. Μεγάλη ποικιλία, κυρίως βιομηχανικών ορυκτών, αλλά και ενεργειακών πετρωμάτων όπως οι λιγνίτες, μεταλλευμάτων, ακόμη και ορισμένων πολύτιμων λίθων, βρίσκονται στο υπέδαφός της.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή χουντίτη, δεύτερη στην παραγωγή κίσσηρης, μπεντονίτη και περλίτη και πρώτη στην εξαγωγή μαγνησίτη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Ο κλάδος ορυχείων-μεταλλείων χαρακτηρίζεται από έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Μαζί με το μεταποιητικό τομέα συμμετέχουν κατά 4,5% στο Α.Ε.Π. της χώρας, ποσοστό πολύ σημαντικό.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του συγγράμματος είναι: α) Εκτός των ορυκτών και μεταλλευμάτων που σήμερα εξορύσσονται στην Ελλάδα, δίνονται πληροφορίες και για εκείνα που στο άμεσο μέλλον θα παρουσιάσουν ενδιαφέρον.
β) Για καθένα από τα αναφερόμενα ορυκτά ή μέταλλα παρουσιάζονται πληροφορίες προέλευσης και περιβάλλοντος σχηματισμού, παγκόσμιας παραγωγής, ιδιοτήτων, χρήσεων, ανταγωνιστικών προϊόντων, τιμών και περιοχών της Ελλάδος, όπου σήμερα εξορύσσονται ή και στο παρελθόν εξορύσσονταν.
γ) Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά της συμβολής των εξορυκτικών επιχειρήσεων στην Εθνική Οικονομία.
δ) Οι τιμές των φυσικών ορυκτών ή μετάλλων , αλλά και των προϊόντων τους, δίνονται σε ευρώ (Ε) και είναι σχετικές. Η διακύμανσή τους αρκετές φορές είναι πολύ μεγάλη, ανάλογα με τη χώρα παραγωγής.
ε) Χρησιμοποιείται το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI). στ. Τα διαγράμματα πίτας της παγκόσμιας παραγωγής των ορυκτών, μετάλλων και ενεργειακών πόρων, προέρχονται από την τράπεζα δεδομένων του US Geological Survey (2005).
ζ) Η 4η έκδοση "The Indusmal Minerals HandyBook" (2002) του ειδικού συγγραφέα Peter Harben, αποτέλεσε το βασικό οδηγό στο περιεχόμενο και στη μορφή αυτού του βιβλίου.
η) Οι περισσότερες φωτογραφίες ορυκτών και μετάλλων προέρχονται από τις ιστοσελίδες www.mindat.org 2005 και www.johnbetts.com 2005. Το σύγγραμμα αυτό, έχει στόχο να πληροφορήσει κάθε σχετικό επιστήμονα ή μη, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο κυνηγό πολύτιμων ορυκτών , μετάλλων και λίθων , για τις περιοχές της Ελλάδος, όπου μπορούν αυτά να βρεθούν .
Πολλοί φορείς του δημοσίου (περιφέρειες, νομαρχίες, δήμοι, ΔΕΚΟ κ.ά.) θα αντλήσουν ουσιαστικές πληροφορίες, στα πλαίσια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου των περιοχών τους. Ιδιαίτερο βοήθημα θα αποτελέσει για τα επιστημονικά στελέχη των εξορυκτικών επιχειρήσεων, αλλά και τους επιχειρηματίες αυτών, προσφέροντας κίνητρα για νέες επενδύσεις.
Ιδιαίτερα, θα ωφεληθούν επιχειρήσεις παραγωγής ποικίλων προϊόντων όπως Αποξεστικών, απορρυπαντικών, ελαστικών, εντομοκτόνων, επιβραδυντικών φωτιάς, καλλυντικών, κατασκευαστών, κεραμικών, λιπαντικών, λιπασμάτων, μεταλλουργικών περιβαλλοντικών, πλαστικών, προσροφητικών, στεγνωτικών, τροφίμων, υαλουργίας, χαρτοποιίας, χημικών, χρωμάτων κ.ά., αφού μπορούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εφαρμογές των επεξεργασμένων ή συνθετικών ορυκτών. Τέλος οι φοιτητές και σπουδαστές σχετικών τμημάτων θα αποκτήσουν πολλές νέες και ειδικές γνώσεις σχετικές με αυτά τα φυσικά υλικά και τα προϊόντα τους που διευκολύνουν τη ζωή μας. [...]
Θεσσαλονίκη,
Οκτώβριος 2005 Τσιραμπίδης, Ανανίας Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.